Silvestrovská noc a víno. Ako si užiť bez následkov?

Silvestrovská noc je časom osláv a radosti, ale aj časom, kedy mnohí z nás konzumujú alkohol. Pri víne, obľúbenom nápoji mnohých, je dôležité vedieť, koľko je "práve dosť", aby sme si druhý deň zachovali dobrú náladu a zdravie.

Miera konzumácie: Hlavným kľúčom je miera. Pre priemerného dospelého je bezpečný limit približne 2 až 3 dcl vína. Toto množstvo neznamená veľké riziko opitosti alebo nepohody na druhý deň.

Typ vína: Voľba vína tiež hrá rolu. Červené víno je známe svojimi antioxidačnými vlastnosťami, ale môže byť ťažšie na trávenie. Bielo víno je často ľahšie, ale môže obsahovať viac cukrov.

Tempo pitia: Rozložte si pitie vína na celý večer. Rýchle pitie zvyšuje intoxikáciu a môže viesť k horšiemu stavu opitosti. Pomalé pitie umožňuje lepšie vnímať vlastné limity.

Hydratácia a jedlo: Nezabudnite na dostatočnú hydratáciu a jedlo. Voda pomáha znižovať koncentráciu alkoholu v krvi a jedlo spomaľuje jeho absorpciu.

Poslúchnite svoje telo: Každý človek reaguje na alkohol inak. Dôležité je byť vnímavý k vlastným pocitom a limitom.

Ako zmierňovať následky:

Niekedy sa stane, že aj napriek najlepším zámerom prekročíme hranicu miernej konzumácie alkoholu. Ak ste počas silvestrovskej noci vypili viac vína, než je vhodné, tu sú niektoré tipy, ako zmierniť následky.

  1. Hydratácia: Alkohol dehydratuje telo, preto je dôležité doplniť tekutiny. Pite veľa vody alebo nesladených nápojov.
  2. Odpočinok: Nedostatok spánku môže zhoršiť príznaky opitosti a kocoviny. Pokúste sa dopriať telu dostatok odpočinku.
  3. Ľahké jedlo: Ak máte chuť na jedlo, vyberte si ľahké a nekorenisté potraviny. Banány, toast alebo jogurt môžu pomôcť.
  4. Vyvarujte sa kofeínu: Káva a iné kofeínové nápoje môžu zhoršovať dehydratáciu. Ak cítite potrebu pre kofeín, konzumujte ho s mierou.
  5. Antacidy: Ak máte problémy so žalúdkom, môžu pomôcť antacidy.
  6. Opatrnosť s liekmi: Niektoré lieky proti bolesti môžu byť v kombinácii s alkoholom škodlivé, preto je dôležité byť opatrný a radšej sa poradiť s lekárom.
  7. Čas: Nakoniec, čas je najlepší liek na kocovinu. Telo potrebuje čas, aby sa zbavilo toxínov.

Silvestrovská noc by mala byť o zábave a nie o bolesti hlavy na druhý deň. Mierou a vedomým prístupom si môžete vychutnať víno bez negatívnych následkov. Aj keď ste to možno prehnali s množstvom vína, s vyššie spomínanými krokmi môžete efektívne zmierniť následky „opice“ a rýchlejšie sa cítiť lepšie. Dôležité je pamätať na tieto rady a byť pripravený na prípadné excesy.