Vína k Štedrej večeri. Spojenie tradície a chuti

Vianočné sviatky sú časom pokoja, rozjímania či oslavou narodenia Ježiša Krista. Vianoce sú však aj časom rodinných tradícií a hlavne lahodných jedál. Každý dobrý hostiteľ by mal vedieť, aké víno k dobrým jedlám zvoliť, aby sme si mohli tieto vzácne chvíle ešte viac obohatiť. Výber vína závisí od konkrétnych jedál, ktoré plánujete podávať, ako aj od osobných preferencií vašich hostí.

Víno k rybám

Tradičnými pokrmami na štedrovečernom stole bývajú ryby, najčastejšie kapor. K nim sa hodí biele víno, ktoré podčiarkne jemnú chuť rybieho mäsa. Výbornou voľbou je napríklad Rizling rýnsky alebo Chardonnay, ktoré sú dostatočne aromatické a zároveň majú sviežu chuť.

Víno k zeleninovým pokrmom

Pre vegetariánske a zeleninové pokrmy, ako sú napríklad šaláty či zeleninové štrúdle, sú ideálne ľahšie biele vína. Sauvignon Blanc alebo ľahký Pinot Grigio sú vynikajúcimi spoločníkmi pre tieto jedlá, pretože ich kyselina pekne vyrovnáva chuť zeleniny.

Víno k dezertom

Pri dezertoch, ako sú orechové rolády, medovníky alebo štedrovečerné opekance, siahnite po sladkých vínach. Tokajské výbery alebo sladké výbery z hrozna Rizlingu sú skvelou voľbou. Ich sladkosť a bohatá aróma dokonale doplnia chuť týchto tradičných sladkostí.

Víno ako aperitív

Pred začiatkom večere je vhodné podať aj aperitív. Zvyčajne sa volí suché šumivé víno, ako Prosecco alebo ľahký Brut, ktoré pripraví chuťové poháriky na nadchádzajúcu hostinu.

Víno k ťažkým jedlám

Aj červené vína sa môžu hodiť k štedrej večeri, najmä ak sú na vašom vianočnom stole pokrmy, ktoré dobre ladia s ich chuťovými profilmi. Vo všeobecnosti, červené vína sú vhodné k mäsitým jedlám alebo pokrmom s vyšším obsahom tukov, kde ich robustnejšia štruktúra a taníny môžu pekne vyvážiť chuť jedla.

Ak plánujete na štedrej večeri podávať napríklad pečené mäso alebo jedlá s tmavšími omáčkami, môžete siahnuť po stredne plných až plných červených vínach, ako je napríklad Merlot, Cabernet Sauvignon, alebo Pinot Noir. Tieto vína majú dostatočnú chuťovú intenzitu a štruktúru, aby obstáli pri silnejších jedlách.

Pre ľahšie jedlá, ako sú napríklad tradičné vianočné klobásy alebo špeciality z diviny, môže byť vhodným výberom ľahšie červené víno, ako je napríklad Gamay alebo mladší Pinot Noir.

Výber vína je samozrejme veľmi individuálny a závisí od mnohých faktorov, vrátane osobných preferencií vašich hostí. Dôležité je, aby víno dopĺňalo jedlo a zároveň umožňovalo všetkým prítomným vychutnať si pokoj a radostnú atmosféru štedrovečerného stola.