VÍNO SI MÔŽEME VYCHLADIŤ RÔZNYMI SPÔSOBMI

Do konca leta nás čaká ešte zopár horúcich dní. Najmä cez letné horúčavy sa musia milovníci vína popasovať so správnym vychladením vína. Udržať správnu servírovaciu teplotu vína je počas leta priam nemožné. Prinášame vám zopár rád, ako dosiahnuť a zachovať správne vychladené vína.

Chladnička

Chladnička je počas leta ten najlepší priateľ. Dokonca aj pre červené víno. Ak je izbová teplota asi 21 °C nechajte červené víno v chlade na 15 minút pred podávaním. Biele a ružové vína budú potrebovať asi tak hodinu, aby dosiahli servírovaciu teplotu zhruba 10 °C.

Ľadové vedro

Ak si chcete počas horúčav vychutnať víno, musíte mať po roke vedro plné ľadu. Ak nemáte ľad bude dobré aj vedro studenej vody. Ľad vo vedre bude fungovať ešte lepšie ak pridáte soľ. Sladká voda nemôže klesnúť pod 0 °C bez zmrazenia úplného zmrazenia. Pridaním trochu soli sa však dá dosiahnuť nízka teplota vody a víno si tak rýchlejšie vychladíte.

Chladiče na víno

Sofistikovanejšia verzia ľadového vedra je automatizovaný chladič na víno. Je ako malá chladnička v tvare vedra a udrží pri správnej teplote jednu alebo dve fľaše.

Kocky ľadu

Netradičným tipom je víno zmraziť do “vínnej ľadovej kocky“. Túto kocku potom môžete pridávať do teplejšieho vína. Pozor si však treba dávať na to, aby ste mali vo “vínnej ľadovej kocke“ také isté víno s akým ju podávate.

Strapec hrozna

Vyhladiť víno môžete aj použitím zmrazeného strapca hrozna. Vtedy vám nehrozí, že víno bude zriedené.

Mraznička

Niektorí vinári sú presvedčení, že chladiť víno v mrazničke je nebezpečné. Nie je to však pravda. Stačí len správne načasovať pobyt vína v mrazničke. Ak chcete mierne vyhladené víno stačí ho nechať v mrazničke na 15 minút. Ak ho chcete poriadne schladiť, nechajte ho v mrazničke pol hodinu.