VÍNO A SYR, KRÁĽOVSKÁ KOMBINÁCIA

Pri pití vína dostane asi každý z nás chuť na niečo malé a dobré. Na miesto čipsov vám odporúčame rôzne druhy syra. Ten podľa viacerých odborníkov podporuje to, ako nám víno chutí. Podľa toho aký druh syra si dáme, si aj vyberieme typ vína. Jedna francúzska štúdia ukázala, že spotreba syrov mala vplyv na popis chute pre všetky druhy vína a vo väčšine to ovplyvnilo ich preferenciu. Žiaden zo syrov však nespôsobil to, aby sa stratila na víno chuť.

Zistilo sa, že syry u červených vín znižujú trvanie dominancie trpkosti a zvyšujú jeho aromatickosť. U sladkého bieleho vína sa doba trvania dominancie sladkosti nezmenila ani po konzumácii syra, ale u bieleho suchého vína mal syr veľký vplyv hlavne na arómu.