„Ak chcete vedieť aké je vaše víno, nesmiete sa báť ísť s kožou na trh.”

Ako to chodí na medzinárodných súťažiach vín a že račianske víno je naozaj svetové porozprával nestor vína Ján Krampl v rozhovore pre denník Pravda. Celý rozhovor nájdete tu: https://bit.ly/vinocomadrzinadvodou


Vaša najlepšia spomienka na víno?

Tá posledná. Naša ľadová Frankovka modrá, ročník 2018 získala tohto roku v marci na Vinalies Internationales v Bordeaux Veľkú zlatú medailu a 93 bodov. Vinalies Internationales, ktoré sa vždy doteraz konali v Paríži, sa považujú za vinárske majstrovstvá sveta. Bordeaux je však najväčším vinárskym mestom Francúzska aj sveta. Zrejme preto, aby nežiarlilo naozaj vinárske Bordeaux na mondénny Paríž, alebo skôr aby podporili pozíciu francúzskeho vína a upozornili svet na obe veľké mestá vína, prišli organizátori Vinalies Internationales k takémuto šalamúnskemu riešeniu. Vojdeme do dejín tým, že máme veľkú zlatú medailu z Bordeaux. Je to svojím spôsobom unikát.


No máte ešte jeden unikát, potvrdzujúci výnimočnosť Rače ako rodiska vín mimoriadnej hodnoty.

To, že je ľadová frankovka výnimočná, sa potvrdilo v apríli, na Vinalies Mondial du Rosé v Marseille, svetovom šampionáte ružových vín. V centre Provensálska, ktoré sa vo svete preslávilo ružovými vínami, získala naša frankovka v kategórii sladkých vín (viac ako 12 gramov zvyškového cukru) trofej PALME - Révélation douceur - VINALIES MONDIAL DU ROSÉ 2023. V porote sedeli špecialisti na ružové víno a rating ľadovej frankovky ešte zvýšili, keď jej udelili 94 zo 100 možných, čím porazila všetkých konkurentov.


Ste súťaživý typ?

A ktorý muž, vinár osobitne ním nie je? Ak chcete vedieť aké je vaše víno, nesmiete sa báť ísť s kožou na trh. My obsadzujeme ako slovenské, tak aj medzinárodné súťaže. Nie je to lacná záležitosť, dražie všetko - aj vložné za vína posielané na súťaže, ale do vinárskeho ringu treba vstúpiť. Jeden predstavujú súťaže a druhý predaj vína na trhu. Značka Villa Vino sa predáva, z toho vyplýva, že naše víno je dobré, čo potvrdzujú jednak súťaže, jednak dopyt po ňom.


Ktorým súťažiam pripisujete mimoriadny význam?

Už sme spomínali Vinalies Internationales. Francúzsko je v očiach nielen Slovákov, ale naozaj celého sveta vinárskou veľmocou. Je to krajina s úžasnou tradíciou, víno tam posudzujú mimoriadne komplexne počnúc vinohradmi, architektúrou château, vytvorili kultúru vína a gastronómie, ktorá je inšpiratívna pre celý svet. Takže keď dosiahnete úspech vo Francúzsku, dosiahli ste ho krajine, ktorá vzbudzuje oprávnený rešpekt. Je to vždy meranie síl na jednej strane francúzskych vín a na druhej vín z ostatného sveta. Ak v ňom obstojíte, vaše víno naozaj za čosi stojí.