Akým vínom potešiť veľkonočných hostí?

Akým vínom potešiť veľkonočných hostí?

Veľkonočné sviatky sú časom radosti a hojnosti, kedy sa stretávame s najbližšími – s rodinou a priateľmi. K slávnostnej atmosfére neodmysliteľne patrí aj dobré víno. Aké víno však ponúknuť návštevníkom, aby ste pri bohatej ponuke pohostenia pohladili ich zmysly aj vynikajúcim mokom ?

Základom je poznať preferencie vašich hostí. Uprednostňujú biele, ružové alebo červené vína? Majú radi suché, polosuché alebo sladké vína? Ak nemáte istotu, radšej sa vopred opýtajte. Predídete tak sklamaniu.

Tradičné veľkonočné jedlá sú prevažne mäsité, ku ktorým sa hodí červené víno s plnou chuťou. Dobrou voľbou je Cabernet Sauvignon alebo Dunaj, nepochybne však aj Frankovka modrá. Ak preferujú biele víno, skúste Műller Thurgau, Rizling vlašský alebo novošľachtenec Devín. Dobre vychladené ružové víno je univerzálnou voľbou, ktorou uspokojíte aj náročnejšieho návštevníka.  K sladkým jedlám a dezertom je dobrým partnerom  hrozienkový výber alebo ľadové víno.

Nezabudnite na správnu teplotu vína a vhodný pohár. Ideálna teplota podávania býva často uvedená aj na etikete. Vo všeobecnosti platí, že biele vína by mali mať teplotu okolo 8 – 10 °C, červené vína okolo 16 – 18 °C. Ružové a šumivé vína zachlaďte na 6 – 8 °C. S týmito tipmi zaručene vyberiete víno, ktoré vašim hosťom zachutí a spríjemní im veľkonočné sviatky.

Dunaj – víno, ktoré excelovalo v Japonsku

Víno Exclusive Dunaj, výber z hrozna, ročník 2019 z vinárstva Villa Vino Rača, a.s. získalo na súťaži SAKURA AWARDS v Japonsku Diamantovú medailu a dva tituly šampiónov. Tento nevídaný úspech si jednoznačne zaslúži pozornosť aj slovenských milovníkov vína. Vinárstvo je vychýreným producentom skvelých červených vín. Za zmienku stojí známa Račianska frankovka. Na uznávanej súťaži Vitis Aurea Modra vinárstvo Villa Vino Rača, a.s. vybojovalo špeciálne ocenenie za najlepšiu kolekciu červených vín a súčasťou tejto kolekcie bola aj Račianska frankovka.

Prírodne sladká frankovka – víno, ktoré ohúrilo Francúzov

Ľadové víno Palugyay Frankovka modrá 2018 bolo najvyššie ohodnotené víno v kategórii sladkých vín na Vinalies Mondial du Rosé 2023. Podobný úspech dosiahlo v tomto roku aj víno Palugyay Frankovka modrá 2018, hrozienkový výber. Opäť prírodne sladká frankovka a opäť z produkcie vinárstva Villa Vino Rača, a.s.! Z 3000 vzoriek vín, posudzovaných v slepej degustácii na súťaži Vinalies Internationales 2024,  práve toto víno získalo najvyššie bodové ohodnotenie. Prírodne sladké víno je vhodné podávať k dezertom,  môže však potešiť aj ako samostatný dezert. Komplexnosť jeho chutí sľubuje nezabudnuteľný zážitok!