Fenomenálny úspech račianskych vín v Japonsku

Vinárstvo Villa Vino Rača zaznamenalo v ostatnom roku jedno z najúspešnejších období. Račianske vína boli ovenčené medailami a titulmi šampiónov na domácich súťažiach, ale aj v zahraničí. S pocitom zadosťučinenia sme ani len neočakávali, že nás niečo ešte môže prekvapiť. V čase, kedy sa na Slovensku len rozbieha kolotoč regionálnych výstav a degustácií, k nám cez pol sveta priletela potešujúca správa. Vína z produkcie Villa Vino Rača opäť raz očarili odbornú porotu, tentokrát na súťaži Sakura,  v ďalekom Japonsku.

 

Oficiálny názov udalosti – Sakura Japan Women`s Wine Awards – hneď evokuje dve základné informácie. Súťaž sa koná v Japonsku a jedná sa o výsostne dámsku záležitosť. Víno hodnotia ženy – odborníčky na víno. Samotná súťaž je veľmi významne marketingovo podporená a zároveň je prepojená s niekoľkými podujatiami. V týchto dňoch je súťaž odprezentovaná na veľtrhu Supermarket Trade Show blízko Tokya. Zároveň boli na tomto podujatí slávnostne zverejnené výsledky ostatného ročníka súťaže Sakura Japan Women`s Wine Awards.

Na 11. ročníku súťaže sa zúčastnilo viac než 4000 vzoriek vín z takmer 30 krajín sveta. Prezidentka súťaže Yumi Tanabe vyzdvihla najmä významné zastúpenie vzoriek z menej tradičných krajín východnej Európy. Zdôraznila tiež, že hlavným zámerom súťaže je zatraktívniť konzumáciu vína v Japonsku a zároveň teda zvýšiť jeho spotrebu v tejto krajine. Efektívnym nástrojom ako tento cieľ dosiahnuť,  by mala byť edukácia verejnosti prostredníctvom súťaže. Už teraz sa na Sakure nehodnotí len samotné víno, ale tiež jeho párovanie s jedlom. Do budúcna by sa chceli ešte viac zamerať na „enogastronómiu“ – čiže prepojenie gastronómie s vínom. Marketingovou podporou súťaže sú nielen nálepky na fľašiach, aj u nás známe „medaily“. Súťaž pravidelne vydáva niekoľko materiálov, na ktorých informuje nielen o oceneniach, ale najmä o spomínanom párovaní s jedlom. Na ostatnom ročníku dámy párovali vína s deviatimi druhmi jedla, pričom niektoré z nich sú konkrétne tradičné japonské jedlá – suši, tempura, sukiyaki, yakitori, teppan-yaki, pot-au-feu a tri všeobecné ázijské jedlá – čínska, kórejská a thajská kuchyňa.

Samotné hodnotenie pod prísnym dohľadom prezidentky súťaže sa konalo koncom januára tohto roku, na slávnostné oznámenie výsledkov sme si museli počkať až do „valentína“ a „Grand Tasting“ ocenených vzoriek sa bude konať 24. apríla v Tokyu. Slovenská účasť na súťaži Sakura bola jednoznačne najúspešnejšia pre vinárstvo Villa Vino Rača, ktoré získalo najviac ocenení. V základnom hodnotení bola račianskemu vinárstvu udelená jedna „Diamond Trophy“ za Exclusive Dunaj výber z hrozna 2019. „Diamond Trophy“ je najvyššie medailové ocenenie na Sakure, ešte vyššie ako veľká zlatá medaila.

Štyri zlaté medaily získali vína Grand Vin Devín výber z hrozna  r. 2021, Exclusive Rizling vlašský neskorý zber 2022, Exclusive Račianska frankovka 2019 a Palugyay Cabernet Sauvignon neskorý zber 2018. V kategórii párovania s jedlom zaznamenalo vinárstvo Villa Vino Rača fenomenálny úspech. Získalo ocenenie Grand Prix a zároveň veľkú zlatú medailu pre víno Exclusive Dunaj výber z hrozna 2019. Podľa japonských degustátoriek práve toto je to pravé víno, ktorým by ste mali zapiť thajské jedlo. To určite stojí za vyskúšanie. Okrem tohto úspechu ocenili zlatou medailou víno Exclusive Rizling vlašský neskorý zber 2022 – je vhodnou voľbou pre párovanie s japonskou tempurou – čo je tradičné japonské jedlo, vyprážané morské plody alebo zelenina obaľované v cestíčku.

Dve červené vína z produkcie Villa Vino Rača získali ešte špeciálne ocenenie v kategórii menej známe odrody na japonskom trhu. Exclusive Račianska frankovka 2019 získala zlatú medailu a Exclusive Dunaj 2019 dokonca veľkú zlatú medailu a Grand Prix, čiže titul šampióna. Zostáva len pogratulovať úspešným slovenským vínam a zaželať si, aby záujem o slovenské víno v ďalekom Japonsku naďalej narastal. Bolo by našim úspechom, keby tento obdiv k výnimočným slovenským vínam dokázali zdieľať aj Slováci.